Oninbare vorderingen

Oninbare vorderingen

te huur

 

Ditmaal behandelen we weer een vraag uit de praktijk:  Hoe om te gaan met oninbare vorderingen?

Antwoord
Voor oninbare vorderingen kan al in een vroeg stadium een voorziening dubieuze debiteuren worden gevormd. Deze voorziening bestaat uit het betreffende factuurbedrag exclusief omzetbelasting en komt ten laste van uw resultaat.

Het is natuurlijk beter dat u gewoon betaald wordt. Probeer hierover afspraken te maken met uw klant en bevestig deze altijd schriftelijk. Lukt dit niet of worden afspraken niet nagekomen, overweeg dan het inschakelen van een incassobureau. Helaas kunt u soms ook tot de conclusie komen dat u ondanks al uw inspanningen echt naar uw geld kan fluiten. Dat is het moment om de vordering af te boeken.

Met ingang van 2017 is in de Wet Omzetbelasting een vereenvoudiging doorgevoerd en mag u de btw op oninbare vorderingen terugvragen via uw tijdvakaangifte (vraag 5b van de aangifte). Dat is op het moment dat vaststaat dat de vordering oninbaar is, maar in ieder geval na één jaar nadat de vergoeding opeisbaar is geworden (= factuurdatum + betalingstermijn). Het afzonderlijk teruggaafverzoek wat voorheen verplicht was, is dus komen te vervallen.

Overgangsrecht
Voor vorderingen waarvan de uiterste betaaldatum is verstreken vóór 1 januari 2017 begint de termijn van 1 jaar te lopen op 1 januari 2017. Dit betekent dat deze vordering op 1 januari 2018 als oninbaar wordt aangemerkt voor zover de vordering op die datum nog steeds niet is ontvangen. Wanneer de oninbaarheid van deze vordering in de loop van 2017 op een andere wijze is komen vast te staan, ontstaat uiteraard al op dat moment het recht op teruggaaf.

Opmerking
In de omgekeerde situatie geldt eveneens de éénjaars -termijn. Dus als u crediteuren heeft openstaan die ouder zijn dan één jaar en u heeft destijds daarvan btw in uw aangifte verrekend, dan dient u deze na één jaar af te dragen. Gelijke monniken, gelijke kappen zeggen wij dan.

© ideaa 5 oktober 2017

Terug naar actueel overzicht