Beschonken……

Beschonken……

Decembermaand, cadeaumaand. En om deze dure maand nog wat duurder te maken, kunt u er op de valreep nog voor kiezen om te gaan schenken. Leuk daarbij is dat de vrijgestelde bedragen dit jaar eenmalig zijn verhoogd. Voor schenking van ouders aan kinderen geldt in 2021 een vrijstelling van € 6.604 per kind. Voor schenking van ouders aan kleinkinderen (maar ook ieder ander willekeurige persoon) geldt een vrijstelling van € 3.244 per persoon. Er mag vanzelfsprekend ook minder geschonken worden. U hoeft bij deze bedragen ook geen aangifte te doen.

Wilt u nog wat meer schenken dan is de eenmalig verhoogde vrijstelling interessant. Deze bedraagt € 26.881 en kan worden gedaan aan kinderen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar.

Nog niet genoeg, dan kunt u ook nog schenken onder voorwaarden ten behoeve van een dure studie (tot
€ 55.996 belastingvrij) of ten behoeve van een eigen woning (tot € 105.302 belastingvrij). Ook hiervoor geldt bovenstaande leeftijdseis.

Let op dat de vrijstellingen in de plaats komen van, en niet bovenop, de jaarlijkse vrijstelling. Van deze schenkingen moet de ontvanger wel aangifte schenkbelasting doen, waarbij een beroep wordt gedaan op de betreffende vrijstelling.

Advies: stel een schriftelijke overeenkomst van de schenking op. Hierin kan bijvoorbeeld een uitsluitingsclausule worden opgenomen. Een dergelijke clausule heeft tot doel om de verkrijger als enige te laten profiteren van de schenking zodat bij het later stuklopen van een relatie verder financieel leed bespaard blijft.

Beschonken of niet, ideaa wenst u hoe dan ook fijne feestdagen en een fantastisch 2022 toe.

© ideaa 17 december 2021

Terug naar actueel overzicht